Voorkom diefstal van jouw crypto door hackers

You are hacked!


Het grote voordeel van crypto currency is dat jezelf volledig de controle kunt hebben over je vermogen. Echter ben je hiermee ook volledig verantwoordelijk voor de beveiliging. Dit betekend dat je jezelf ook zult moeten beschermen tegen aanvallen en hacks van buitenaf. Uit onderzoek van Chainalysis bleek dat ± 24% van alle crypto-criminaliteit bestaat uit diefstal, met een totale waarde van drie miljard euro in 2021.

Hacks kunnen op vele verschillende manieren plaatsvinden en zijn vaak zeer doordacht en sluw opgezet. Het is dan ook zaak zeer alert te blijven wanneer je met crypto bezig bent. Wanneer jij je wachtwoorden van de toegang tot je exchange of software wallet digitaal bewaard loop je al een direct risico, helemaal met de vele cloud oplossingen voor het opslaan van data. Hackers maken gebruik van slimme tools die zoeken naar jouw wachtwoord. Eenmaal in het bezit kunnen ze zonder dat je het merkt jouw wallet of exchange beroven. Waarschijnlijk maak je wel gebruik van een goede firewall of virusscanner en hoewel dit extra bescherming geeft is dit is zeker geen garantie. Een paar  jaar verscheen in het nieuws het bericht van een Nederlandse crypto spaarder wiens crypto op onverklaarbare wijze was geroofd. Hoogst waarschijnlijk werd er gebruik gemaakt van de software om op afstand tentamens te maken, waarbij toetsaanslagen werden gelogd om te zien of er geen examenfraude plaatsvond. echter achteraf werden ook zijn wachtwoorden gelogd, met alle gevolgen van dien. 

Een ander voorkomend risico is een indirecte hack van jouw wallet, niet door inbraak op jouw systeem en stelen van wachtwoorden of je wallet, maar door gijzeling van jou laptop of NAS middels zogenaamde "Ransomware". Hierbij wordt alle data op je computer of laptop versleuteld en kun je alleen nog toegang krijgen tot jouw data (en dus crypto wallet of wachtwoorden) na betaling. Ironisch genoeg, vaak in bitcoin…


Om het risico van een hack te minimaliseren is het gebruik van een zogenaamde hardware wallet zeer aan te raden. Echter ook wanneer je gebruik maakt van deze zeer veilige manier van crypto opslag, zijn er risico’s . In April 2022  werd bekend dat de gebruikers van één van de meest gebruikte hardware wallet TREZOR was ‘gehacked' 5. Dit kwam niet doordat de wallet technisch niet veilig was, maar door een phishing mail welke direct van de fabrikant leek te komen. In de mail werd gebruikers gevraagd werden een nieuwe firmware te installeren vanwege veiligheids-risico’s. Deze firmware bleek echter een ingang te creëren waardoor de hackers toegang kregen tot de wallet van de gebruikers, die op deze manier alsnog hun crypto verloren. Wees dan ook zeer voorzichtig met updates en berichten met betrekking jouw wallet. Check altijd eerst de officiële kanalen van de fabrikant voor je actie onderneemt of een update doorvoert.

Tot slot andere mogelijk risico waar je misschien niet snel aan denkt. De kwetsbaarheid van IOT apparaten (Internet Of Things) en dan met name webcams en bewaking-camera’s. Deze zijn vaak slecht beschermd tegen ongeoorloofde toegang en vrij eenvoudig te hacken. Hoewel je middels deze hack nog geen toegang hebt tot iemand zijn crypto wallet, kan men wel meekijken met de gebruiker. Denk hierbij aan het filmen van je toetsenbord wanneer je je paswoorden invoert of een opname maken van de seed phrase van je wallet terwijl jij deze opschrijft. Wanneer de hackers in kwestie  jou seed phrase in handen krijgen, hebben ze feitelijk de belangrijkste sleutel om toegang te krijgen tot jouw wallet en kunnen direct toeslaan.

Wees dus altijd extra alert wanneer je met crypto bezig bent en check altijd of camera’s 'afgeplakt' zijn en gebruik indien mogelijk een  ‘speciale' computer of laptop, die je puur en alleen voor je crypto activiteiten gebruikt en maak daarbij altijd een veilige offline backup van je seed phrase... 


>> Bekijk onze oplossingen hier